یکی از قابلیتهایی که از همان ابتدای تولد فایرفاکس موجب محبوبیت آن شد، پشتیبانی از مرور صفحات وب به صورت برگهای بود. وجود تبها در مرورگر باعث راحتی کار در هنگام مرور صفحات وب شده و شما را از باز کردن چندین پنجره مرورگر خلاص میکند. هماکنون قصد داریم تا مجموعهای از 11 ترفند مفید مرتبط به تبها در فایرفاکس را برای شما بازگو کنیم که باعث توسعه کار با تبها در مرورگر شده و این بخش از مرورگر را بیش از پیش مهم جلوه میدهد. البته به جز یکی از ترفندها که با 10 تای دیگر در تضاد است!
1. حفاظت و قفل کردن تبها
اگر در اندیشه پیشرفته کردن تبها در فایرفاکس هستید افزونهای به نام Tab Mix Plus وجود دارد که مختص همین کار است. مهمترین قابلیت این افزونه حفاظت از تبها و قفل نمودن آنها است. فرض کنید چندین تب باز کردهاید و یکی از تبها برایتان اهمیت زیادی دارد. برای جلوگیری از این که تصادفاً آن را ببندید کافی است پس از نصب این افزونه بر روی تب راست کلیک کنید و Protect Tab را انتخاب کنید. از این پس تب مورد نظر حفاظت شده است و در صورتی که تصادفاً دکمه Close این تب را بزنید بسته نمیشود. پس از پایان کار نیز میتوانید مجدد بر روی تب راست کلیک کرده و Protect Tab را انتخاب کنید تا تب از حالت حفاظت شده خارج شود. شما با این افزونه حتی میتوانید تبها را قفل کنید! به این صورت که صفحه حاضر در تب شما همواره قفل شده و تغییر نمیکند، به طوریکه امکان درج آدرس جدید در نوار آدرس مرورگر نیست و صفحه عوض نمیشود. حتی با کلیک بر روی لینکها هم صفحه در تب جدیدی باز میشود و تب دست نخورده باقی میماند. برای فعال و غیرفعالسازی آن کافی است بر روی تب مورد نظر راست کلیک کرده و Lock Tab را انتخاب کنید.
افزونه Tab Mix Plus را میتوانید از https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1122 نصب کنید.
2. انتخاب یک تب خاص با استفاده از کیبورد
در فایرفاکس قابلیت جالبی برای افرادی که تعداد تب زیادی باز میکنند وجود دارد. شما با استفاده از کلیدهای ترکیبی کیبورد میتوانید سریعاً به تبی که مد نظرتان است بروید و در وقت خود صرفه جویی کنید. بدین صورت که:
Ctrl+1: رفتن به اولین تب موجود.
Ctrl+9: رفتن به آخرین تب موجود.
8 تا Ctrl+2: رفتن به تب شماره 2 تا 8. به عنوان مثال Ctrl+5، پنجمین تب موجود را باز میکند.
همچنین با استفاده از کلید ترکیبی Ctrl+Tab میتوانید بین تبها گردش کنید.
3. ایجاد نسخه مشابه از یک تب در یک پنجره جدید
فرض کنید قصد دارید تا به طور سریع یک تب موجود را کلاً در یک پنجره جدید فایرفاکس باز کنید. برای اینکار نیازمند افزونه Tab Mix Plus که در قسمت اول معرفی شد هستیم. ابتدا این افزونه را نصب کنید. از آنجایی که این قابلیت به طور پیش فرض در افزونه فعال نیست ابتدا به Tools > Add-ons بروید. بر روی Tab Mix Plus راست کلیک کرده و Options را انتخاب کنید. سپس به تب Menu و قسمت Tab Context Menu بروید. حالا تیک گزینه Duplicate in New Window را بزنید و بر روی دکمه OK کلیک کنید. اکنون در صورتی قصد ایجاد نسخه مشابه از یک در یک پنجره جدید را داشته باشید کافی است بر روی تب مورد نظر راست کلیک کرده و Duplicate in New Window را انتخاب کنید یا از کلیدهای ترکیبی Ctrl+Shift+N استفاده کنید.
4. چندین ردیف تب در یک پنجره
اگر اهل باز کردن تبهای زیاد باشید، حتماً میدانید که پیدا کردن یک تب خاص در میان لیست تبها چه کار مشکلی است. چرا که تبها در فایرفاکس تنها در نوار و ردیف به صورت پشت هم قرار میگیرند. اما آیا به این موضوع فکر کردهاید که میتوانید چندین ردیف تب داشته باشید؟ به صورتی که تبها پس از رسیدن به انتهای پنجره در زیر هم قرار میگیرند. برای انجام چنین کاری باز هم نیازمند افزونه Tab Mix Plus هستید. پس از نصب آن جهت فعالسازی استفاده از چندین ردیف تب، به Tools > Add-ons بروید. بر روی Tab Mix Plus راست کلیک کرده و Options را انتخاب کنید. سپس به تب Display و قسمت Tab Bar بروید. اکنون گزینه When tabs don’t fit width را بر روی Multi-row تنظیم کنید. در قسمت Max number of rows to display هم میتوانید حدأکثر تعداد ردیف برای قرارگیری تبها را تعیین کنید.
5. دخیره پنجرهها و تبها به هنگام Restart فایرفاکس
گاهی ممکن است به هر دلیل ناچار به بازآغازی یا Restart فایرفاکس شوید. با استفاده از قابلیتی که در خود فایرفاکس وجود دارد شما میتوانید همواره پنجرهها و تبها را در همان حالتی که هستند به هنگام خروج از فایرفاکس ذخیره کنید و آنها را پس از باز نمودن مجدد فایرفاکس به همان شکل در اختیار داشته باشید. برای فعال سازی این قابلیت، به Tools > Options بروید. در تب Main قسمت When Firefox starts را بر روی Show my windows and tabs from last time تنظیم کنید.
لازم به ذکر است برای این کار شما 2 راه دیگر نیز دارید. راه اول استفاده از افزونه ای به نام Restart Firefox است که میتوانید آن را از https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1249 دانلود کنید. پس از نصب افزونه کافی است از منوی File گزینه Restart Firefox را انتخاب کنید، تا پس از بازآغازی فایرفاکس، تبها و پنجرهها نیز به طور اتوماتیک بازیابی شوند.
راه دیگر نیز برای این کار استفاده از افزونه Tab Mix Plus است که در قبل به آن اشاره کردیم. شما میتوانید به Tools > Add-ons بروید. بر روی Tab Mix Plus راست کلیک کرده و Options را انتخاب کنید. در تب Session و قسمت Start/Exit گزینه When browser starts را بر روی Restore تنظیم کنید.
6. باز نمودن نتیجه جستجو در تب جدید
همانطور که میدانید در فایرفاکس در صورتی که از قسمت جستجو (در بالا سمت راست مرورگر) استفاده کنید، نتیجه جستجو در همان تب باز میشود. برای اینکه این نتایج در یک تب جدید باز شوند چهار راه دارید!
راه اول این است که به جای فشردن Enter پس از وارد کردن عبارت، کلیدهای ترکیبی Alt+Enter را بزنید تا نتیجه در تب جدید نمایش داده شود.
راه دوم بدین صورت است که ابتدا عبارت about:config را در نوار آدرس مرورگر وارد کنید و دکمه Enter را بزنید. اگر با پیغامی مواجه شدید روی دکمه I'll be careful, I promise کلیک کنید. اکنون در قسمت Filter عبارت browser.search.openintab را وارد کنید. سپس بر روی browser.search.openintab دوبار کلیک کنید تا مقدار Value آن به true تغییر کند.
و راه سوم باز هم با استفاده از افزونه Tab Mix Plus است. به Tools > Add-ons بروید. بر روی Tab Mix Plus راست کلیک کرده و Options را انتخاب کنید. در تب Events و قسمت Tab Opening در بخش Open tabs from تیک گزینه Search bar را بزنید.
و در نهایت چهارمین راه که آخرین راه و سادهترین آنهاست! پس از تایپ عبارت مورد جستجو کلید وسط ماوس را بر روی تصویر ذرهبین در سمت راست قسمت جستجو فشار دهید!
7. حذف دکمه "بستن تب" از روی تبها
همانطور که میدانید در فایرفاکس (از نسخه 1.5 به بالا)، بر روی هر تب علامت یک ضربدر وجود دارد که با کلیک بر روی آن، تب مربوطه بسته میشود. گاهی ممکن است تصادفاً بر روی آن کلیک کنید و ناخواسته تب شما بسته شود. یا شاید اصلاً از آن استفاده نمیکنید. برای حذف این دکمه از روی تبها دو راه پیش رو دارید.
راه اول این است که ابتدا عبارت about:config را در نوار آدرس مرورگر وارد کنید و دکمه Enter را بزنید. اگر با پیغامی مواجه شدید روی دکمه I'll be careful, I promise کلیک کنید. اکنون در قسمت Filter عبارت browser.tabs.closebuttons را وارد کنید. سپس بر روی browser.tabs.closebuttons دوبار کلیک کنید؛ حال شما سه انتخاب دارید؛ اجازه بدهید مقدار 1 باقی بماند که همان حالت پیش فرض است. عدد را به 2 تغییر دهید: نتیجه این خواهد بود که تمام دکمههای Close از روی صفحه محو میشود (در این صورت تنها راه بستن یک تب استفاده از ترفند شماره 10 است). و در نهایت عدد را به 3 تغییر دهید که در این صورت یک تنها یک دکمه ضربدر Close در سمت راست تبها قرار میگیرد که میتوانید از آن برای بستن تبها استفاده کنید.
اما راه دوم استفاده از افزونه Tab Mix Plus است. به Tools > Add-ons بروید. بر روی Tab Mix Plus راست کلیک کرده و Options را انتخاب کنید. در تب Display و قسمت Tab در بخش Show تیک گزینه Close tab button را بردارید. اگر هم میخواهید تنها یک دکمه Close در سمت راست ردیف تبها قرار بگیرد در همان تب به قسمت Tab Bar بروید و تیک گزینه Close tab button را بزنید.
8. غیرفعال کردن چند صفحه ای شدن تبها
یکی از قابلیتهایی که در نسخه 2 به بعد فایرفاکس اضافه شده است، این است که در صورتی که تعداد تبها زیاد شوند، تبها به صفحه بعدی ردیف موجود میروند و برای یافتن آنها بایستی از دکمههای چپ و راست موجود استفاده کنید. ممکن است دوست داشته باشید که همه تبها در یک ردیف و صفحه قرار بگیرند.
بدین منظور ابتدا عبارت about:config را در نوار آدرس مرورگر وارد کنید و دکمه Enter را بزنید. اگر با پیغامی مواجه شدید روی دکمه I'll be careful, I promise! کلیک کنید. اکنون در قسمت Filter عبارت browser.tabs.tabMinWidth را وارد کنید. سپس بر روی browser.tabs.tabMinWidth دوبار کلیک کنید و مقدار 0 را وارد نمایید.
9. صرفه جویی در فضای تب در صفحههای مورد علاقه
ممکن است شما نیز روزانه به سایتهای خاصی که مورد علاقهتان است به وسیله فایرفاکس سر میزنید. طبعاً با مشاهده شکلک یا Favicon آنها متوجه میشوید که تب موجود مربوط به چه سایتی است و وجود عنوان صفحه یا سایت ضروری نیست. با استفاده از افزونهای به نام FaviconizeTab شما میتوانید تبها را طوری تنظیم کنید که به هنگام ورود به سایتهایی که شما تعیین کردهاید، فقط شکلک یا Favicon آنها را نمایش دهد. با این کار در فضای اشغال شده توسط تبها صرفه جویی زیادی میشود. برای این کار ابتدا این افزونه را از https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3780 دانلود و نصب کنید. اکنون در صورتی که بر روی یک تب دوبار کلیک کنید این قابلیت فعال شده و تنها Favicon نمایش داده میشود.
10. بستن سریع یک تب
در فایرفاکس برای بستن سریع یک تب دو راه وجود دارد؛ سادهترین راه این است که با استفاده از ماوس بر روی تب مورد نظر کلیک وسط انجام دهید تا تب بسته شود. همچنین با استفاده از کیبورد و کلیدهای ترکیبی Ctrl+W میتوانید تب را خیلی سریع ببندید.
11. غیر فعال کردن تبها در فایرفاکس
و آخرین ترفند این مجموعه که ترفندی کابوس وار برای علاقهمندان به قابلیت پشتیبانی از تبها در فایرفاکس است. شما میتوانید به طور کلی استفاده از تبها در فایرفاکس را غیر فعال کنید و کاملاً یاد و خاطره IE 6 را زنده کنید. با این کار Open Link in New Tab هم از راست کلیک لینکها حذف خواهد شد. بدین منظور نیازمند افزونهای به نام Tab Killer هستید که از https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1938 قابل دانلود و نصب است. حقیقتاً زندگی بدون تبها در فایرفاکس دردآور است. با یک بار نصب این افزونه و امتحان آن به اهمیت این موضوع پی خواهید برد.
آموزش یاهو مسنجر:عضو شدن در اتاقهای گفتگو
برای عضو شدن در یک اتاق Chat بر روی آیکون Chat کلیک نمایید تا صفحه مربوط آن ظاهر شود . در قسمت Categories موضوع اتاق گفتگویی را که می خواهید در آن عضو شوید انتخاب کنید (می توانید جستجوی افراد ایرانی را به ترتیب در قسمت Regional و به دنبال آن Asia انجام دهید ) سپس بر روی دکمه Room User که در قسمت راست پنجره Join Room قرار دارد کلیک کنید تا اتاقهای موجود ظاهر شود ، اتاقی را که می خواهید وارد آن شوید انتخاب و بر روی کلید Go to room کلیک نمایید ، تا صفحه مربوط به اتاق گفتگو ظاهر گردد . حال می توانید هر یک از افرادی را که می خواهید با آن وارد گفتگو شوید از لیست سمت راست انتخاب نمایید .
چگونگی Chat در اتاق گفتگو:
برای گفتگو با اعضای یک اتاق در قسمت پایین Chat room متن دلخواه خود را تایپ و بر روی دکمه Send کلیک کنید . در این روش متنی که شما تایپ کرده اید تمام اعضا Chat room می تواند مشاهده کنند همچنین میتوانید نام و اندازه فونتی را که می خواهید از آن استفاده کنید را انتخاب و از آدمکهای مختلف با کلیک کردن بر روی آیکون آدمک در متن خود استغاده کنید . اگر می خواهید به طور خصوصی با یکی از اعضای اتاق Chat کنید بر روی ID شخص مورد نظر دو بار کلیک کنید تا پنجره ارسال پیغام ظاهر شود ، پیغام خود را در قسمت ارسال پیغام تایپ و سپس بر روی دکمه Send کلیک کنید .
Voice Chat:
از جمله امکاناتی که Yahoo messenger در اختیار شما قرار می دهد امکان گفتگوی صوتی با دوستان و آشنایان شما در Yahoo می باشد . اگر شخصی را که می خواهید با آن گفتگوی صوتی داشته باشید در لیست شما قرار دارد کافیست بر روی نام آن دوبار کلیک کنید و اگر می خواهید با شخصی از اتاق Chat گفتگو کنید نیز بر روی نام آن دوبار کلیک کنید تا پنجره ارسال پیغام ظاهر شود حال بر روی دکمه Voice کلیک کنید تا این امکان فعال گردد ، اکنون می توانید با پایین نگه داشتن دکمه Talk با شخص مورد نظرتان گفتگو کنید .
ارتباط تصویری:
برای اینکه بتوانید با دوستان و آشنایان خود ارتباط تصویری داشته باشید بعد از اینکه از اتصال Web cam تان اطمینان حاصل کردید بر روی نام شخص مورد نظرتان دوبار کلیک کنید تا پنجره ارسال پیغام ظاهر شود حال بر روی دکمه Web Cam از نوار دکمه ها کلیک کنید تا بتوانید تصویر شخص مورد نظرتان را مشاهده کنید.
اضافه کردن نام یک شخص به لیست Yahoo 1:
برای اضافه کردن نام یک شخص به لیست خود بر روی دکمه ADD از نوار دکمه ها کلیک کنید تاصفحه مربوط به آن ظاهر شود گزینه By Yahoo ID راانتخاب و بر روی گزینه Next کلیک کنید.
2. حال در قسمت ID ، Enter Friend ID شخص مورد نظرتان را وارد کنید و بر روی دکمه finishکلیک نمایید تا شخص مورد نظرتان به لیست اضافه شود .
نکته :
در قسمت Select orEnter a Group یک نام برای گروهی جدید که شامل لیست دوستانتان می باشد تایپ نمایید
ارسال یک فایل :
برای ارسال یک فایل به دوستان و آشنایان خود بر روی نام شخص مورد نظرتان دوبارکلیک نمایید وارد صفحه ای که ظاهر می شود بر روی آیکون Send File کلیک نمایید تا صفحه مربوط به آن ظاهر شود . حال بر روی دکمه Browse کلیک کنید و فایل مورد نظر خود را انتخاب و سپس بر روی دکمه Open کلیک کنید . اکنون برای ارسال آن بر روی دکمه Send کلیک کنید تا فایل برای شخص مورد نظرتان فرستاده شود .
جستجوی افراد:
برای جستجوی یک فرد عضو در Yahoo بر روی دکمه Add کلیک کنید و از صفحه ای که ظاهر می شود گزینه Search for a Friend را انتخاب و بر روی دکمه Next کلیک نمایید . حال مشخصات مورد نظر خود را برای پیدا کردن شخص دلخواه تایپ و بر روی دکمه Next کلیک نمایید تا لیست افرادی که دارای مشخصات دلخواه شما هستند ظاهر گردد . با کلیک کردن بر روی نام هر یک از آنها می توانید با آنها به گفتگو بپردازید .
ممکن است تصورش برایتان سخت باشد که 30 سال پیش، اینترنت چیزی جز پدیدهای نوظهور نبود و فقط روشی برای به اشتراک گذاشتن اطلاعات توسط استادان دانشگاهها و پژوهشگران و برای تعداد کمیاز مردم راهی برای اتصال به شبکه گسترده جهانی بود.
نامه الکترونیکی یا e-mail اصلا به این شکلی که امروزه از آن استفاده میکنید، نبود. استفاده از سیستمهای اولیه آنها نیز که در دانشگاهها یا با داشتن حساب کاربری که از طریق اولین سرویسهای ارائهکننده اینترنت (ISP) از جمله پرادیگی (prodigy) و آمریکا آنلاین (America online) عرضه میشد، اغلب دشوار بود.
با گذشت زمان، سال 2009 تغییر چشمگیری در دنیای اینترنت رخ داد. البته در آن زمان، دسترسی به اینترنت و استفاده از آن به صورت دقیقهای حساب میشد. همانطور که همهفناوریها بسرعت رشد و پیشرفت میکنند و هزینه استفاده از آنها کمتر و دسترسی به آنها راحتتر میشود، اینترنت نیز در این سالها پیشرفت قابل توجهی داشته است. یکی از پیشرفتهای اخیر در زمینه ارتباطات دیجیتال، اینترنت بیسیم یا وایفای است. این فناوری که امروزه در کافیشاپها، کتابخانهها و فرودگاههای سراسر جهان در دسترس عموم قرار دارد، استفاده از اینترنت را همانند استفاده از تلفن همراه رایج کرده است. اگرچه اینترنت مزایای زیادی برای کاربران آن دارد، اما خطراتی نیز آنها را تهدید میکند.
شاید شما جزو آن دسته از کاربرانی باشید که تصور میکنند شخص یا اشخاصی بدون اجازه آنها از وایفایشان استفاده میکنند و میخواهند از این موضوع اطمینان حاصل کنند. هنگامیکه سارقان وایفای از اینترنت شما استفاده میکنند، سرعت پهنای باند اینترنت شما را کاهش میدهند و از همه بدتر میتوانند به اطلاعات ذخیره شده در رایانه شخصیتان دسترسی پیدا کنند یا آنها را آلوده به ویروس کنند. نگران نباشید. در این مقاله راهکارهایی برای مقابله با سارقان وایفای ارائه خواهیم کرد. در ابتدا با ساختمان شبکه اینترنت بیسیم آشنا میشویم.
چرا وب سایت من احتیاج به بهینه سازی در گوگل و موتورهای جستجو دارد؟
اکثر شدامد وب بدست موتورهای جستجو عمده تجاری، مشابه گوگل، بینگ و یاهو برپایی میشود. اگرچه رسانههای اجتماعی و گونه ها دیگر ترافیکها در برپایی بازدیدکننده به وبسایت شما تأثیر دارند، ولی موتورهای جستجو اصلیترین روش هدایت برای کاربران اینترنتی هستند.
موتورهای جستجو با توجه به محتوای ارائهشده بدست شما ترافیک هدفمندی برای کاربرانی که آن را جستجو میکنند، فراهم میکند. اگر موتورهای جستجو نتوانند سایت شما را پیدا کنند و یا شما نتوانید مطالب خویش را به پایگاه دادههای آنها اضافه کنید، فرصتهای غیر قابل باور را برای ایجاد شدامد در سایتتان از دست خواهید داد.
جستجوی پرسوجوها – کلماتی که کاربران در جعبه جستجو تایپ میکنند، ارزش فوقالعادهای را حمل میکنند. تجربه نشان دیتا است که ترافیک موتور جستجو میتواند باعث کامیابی و یا شکست یک سازمان شود. شدامد هدفمند به یک وبسایت میتواند باعث تبلیغات، درآمد و بینظیری و بدون رقیب بودن در بازاریابی را فراهم کند. پس سرمایهگذاری در سئو و بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو از آنگونه گوگل میتواند نرخ استثنایی از بازگشت سرمایه را در سنجش با انواع دیگر روشهای بازاریابی به هستی آورد.
۳ . چرا نمیتوانم موتورهای جستجو را بدون بهینه سازی سایت و سئو به سایتم سوق دهم؟
اگرچه موتورهای جستجو هوشمندند، ولی آنها هنوز هم نیاز به کمک دارند. موتورهای جستجو اصلی دائم به دنبال شفا فنّاوریشان جهت خزیدن در وب بهصورت عمیقتر و ارجاع نتایج بهتری برای کاربران هستند. بااینحال، محدودیت هایی در باره اینکه چطور موتورهای جستجو عمل کنند هستی دارد. اگرچه بهینه سازی و سئو سایت بهصورت درست میتواند برای شما هزاران بازدیدکننده و افزایش توجه ناب-سره به هستی آورد، ولی جنبش اشتباه میتواند مایه نهان شدن و یا دفن سایت در اعماق نتایج جستجو (که در دیدن کمینه است) شود.
علاوه برساخت محتوای در دسترس برای موتورهای جستجو، SEO وانگهی طوری مایه افزایش رتبهبندی محتوای پیمان داده خواهد شد که دران موتورهای جستجو بهآسانی آن را پیدا خواهند کرد. اینترنت بهطور فزایندهای در حال تبدیلشدن به رقابت است و شرکتهایی که از SEO کاربرد میکنند مزیت عمدهای در جذب بازدیدکننده و مشتری دارند.
۴ . آیا طراحی سایت و سئو را خودم می توانم اتمام دهم یا نیاز به مشاور سئو دارم ؟
دنیای SEO پیچیده است، ولی اکثر ملت بهراحتی میتوانند اصول اولیه انرا فهم کنند. حتی داشتن مقدار کمی اطلاعات هم میتواند تفاوت ابهت برپایی کند. آموزش مجانی سئو (SEO) بر روی وب بهطور گستردهای در دسترس است، ارزیابی سئوی فروشگاه ووکامرسی ازجمله همین راهنمایی در حال مطالعه هستید؛ و ترکیب این راهنما باکمی تمرین بهخوبی شما را به یک کارآزموده سئو یک سایت وردپرس تبدیل میکند.
بسته به تعهد زمانی شما، تمایلتان برای یادگیری و پیچیدگی وبسایتتان، ممکن است که شما تصمیم بگیرید دربایستن به یک کارآزموده یا مشاور سئو برای بررسی به این موارد دارید یا نه؛ بنابراین عملکرد شرکتها در به کارگیری سئو میتواند متفاوت باشد. برخی از آنها با تمرکز زیاد تخصصی روی آن کار میکنند، درحالیکه سایرین تنها جنبه های کلی آن را را در عقیده می گیرند.
در هر صورت شما با مطالعه همین تعلیم رایگان سئو تبدیل به یک کارشناس سئو خواهید شد (پس شاد باشید)!
آشنایی با شبکه وایفای
پیش از این که متوجه شوید فردی در حال استفاده از اینترنت بیسیم شماست، بهتر است مطالبی اساسی را در مورد شبکه رایانه خود بدانید.
شبکه بی سیم شامل یک اتصال اینترنتی باند پهن از مودمهای DSL، کابلی و ماهوارهای است. شما مودم را به یک روتر بیسیم وصل میکنید سپس این روتر بیسیم سیگنالها را پخش و یک شبکه ایجاد میکند. این همان چیزی است که به آن شبکه داخلی یا LAN میگویند. LAN جایی است که شما دستگاههای جانبی خود، مانند رایانه یا لپتاپ و پرینتر را در آن راه اندازی میکنید. روتر شما جدولی به نام پروتکل پیکربندی پویای میزبان یا DHCP خواهد داشت. این جدول فهرستی از تجهیزات رایانهای ارائه میکند که اجازه دسترسی به رایانه شما را دارند.
هر یک از دستگاهها آدرس کنترل دسترسی به رسانهها یا MAC مخصوص به خود را دارند که این آدرسدهی نوعی شناسایی منحصربهفرد کارت شبکه است. آدرسهای MAC را تولیدکنندگان کارتهای شبکه تعیین میکنند؛ اما اگر کاربران چگونگی تغییر این آدرس را بدانند، میتوانند آدرس دلخواه خود را جایگزین کنند. روتر از این آدرسها برای تعیین پروتکل اینترنت یا آدرس آی پی برای هریک از دستگاههای شبکه شما استفاده میکند. آگاهی از آدرسهای MAC و آی پی تجهیزاتتان زمانی که گمان میکنید ممکن است کسی از وایفای شما در حال استفاده باشد، سودمند است.
ممکن است بعضی از این اصطلاحات رایانهای باعث سردرگمیشما شده باشند، اما اصلا نگران نباشید. مهم این است که حالا میدانید هنگامیکه میخواهید اتصال وایفای خود را بررسی کنید، باید به دنبال چه چیزی باشید.
شناسایی سرقت وایفای
آیا سرعت شبکه وایفایتان کند شده است؟ آیا گاهی اوقات نمیتوانید به اینترنت دسترسی داشته باشید و دلیل آن را نمیدانید؟ اگر به طور مرتب با این مشکلات رو به رو میشوید، شاید اتصال وایفایتان مشکل داشته باشد. اما چنانچه گاه و بیگاه در ساعات مشخصی از روز دچار این مشکلات میشوید، این اتفاق نشاندهنده آن است که شخص دیگری در حال استفاده از اینترنت شماست و وقت آن رسیده تا شبکه وایفایتان را بررسی کنید.
اولین و سادهترین اقدامیکه میتوانید انجام دهید بررسی امنیت شبکه وایفای است. هنگام نصب روتر، از شما خواسته میشود رمزی برای روتر انتخاب کنید. این رمز گذاری که در اصطلاح به آن WEP میگویند، در واقع به شما این امکان را میدهد تا با آن رمز به شبکه وایفای شخصی خود وارد شوید. اگر رمزی تعیین نکرده باشید، یک شبکه باز ساختهاید و افرادی که در آن محدوده هستند، میتوانند براحتی و به صورت رایگان از اینترنت وایفای شما استفاده کنند. اگرچه اسم این کار هک کردن نمیتواند باشد، اما نوعی دزدی به شمار میرود.
تعیین رمز عبور یا کلید WEP لزوما تضمینی برای جلوگیری از استفاده افراد ناشناس از شبکه وایفای نمیشود. برای این که از ورود افراد به شبکه خود مطمئن شوید کافی است نگاهی به گزارش روزانه شبکه یا همان Log بیندازید. برای انجام این کار به منوی استارت بروید و گزینه My Network Places را برگزینید، سپس روی گزینه View Entire Network کلیک کنید. اگر تعداد دستگاههای نمایش داده شده در شبکه بیشتر از تعداد دستگاههایی باشد که شما اجازه دسترسی به آنها را دادهاید، به این معنی است که دزد اینترنتی دارید.
روش مشابه دیگری که برای مشخص کردن وضعیت فهرست کاربران وایفای شما کاربرد دارد، بررسی جدول کلاینتهای DHCP روتر است. این جدول نیز تقریبا شبیه Log، دستگاههایی را که در شبکه شما هستند نشان میدهد. اگر به تعدادشان اضافه شده باشد نشاندهنده آن است که وایفای شما دزدیده شده است.
مطمئنا هیچکس دوست ندارد مورد سوءاستفاده قرار بگیرد. همچنین هیچکس دوست ندارد اطلاعات غیرقانونی از شبکه وایفای او رد و بدل شود. به همین دلیل شما باید خودتان وارد عمل شوید و با جلوگیری از ورود سارقان وایفای به شبکه خود، از آن محافظت کنید.
راهکارهای مقابله با سارقان دیجیتال
اگرچه انتخاب یک کلید WEP اقدامیضروری برای هر شبکه وایفای است، با این حال حتی امکان سوءاستفاده از آن شبکهها نیز وجود دارد. در این صورت، میتوانید از یک پروتکل امنیتی مانند «دسترسی حفاظت شده وایفای» (WPA) استفاده کنید. این کانال امنیت بیشتری دارد، با وجود این ممکن است توسط سارقی سمج هک شود.
همچنین میتوانید از حالت دستی (Manual) کانال DHCP استفاده کنید. به این صورت که آدرس MAC هرکدام از رایانههای خود را به صورت دستی وارد کنید. این کار باعث محدود شدن شبکه شما میشود تا فقط رایانههایی شناسایی شوند که آدرس شان ثبت شده است.
نرمافزار مانیتورینگ اینترنت نیز گزینه مناسبی است تا کاربران را در این چند روش راهنمایی کند. همچنین برای آن دسته از کاربرانی که به بهکارگیری از روشهای ذکر شده علاقهمند نیستند، میتواند مفید باشد. بهعلاوه، این نرمافزار شما را قادر میسازد تا اتصال وایفایتان را براحتی کنترل کنید. ممکن است درون روتر وایفای شما یک نرمافزار تعبیه شده باشد که به شما در کنترل شبکه کمک کند.
در آخر، SSID رادیویی روتر خود را خاموش کنید. این کار میتواند بهطور موثری شبکه شما را مخفی کند در نتیجه دیگر کسی نمیتواند شبکه وایفای شما را در جستجوهای خود پیدا کند و درصدد دزدیدن آن باشد.
IP به آدرس عددی گفته میشود که به هر یک از دستگاهها و کامپیوترهای متصل به شبکههای مبتنی بر TCP/IP (همانند اینترنت)، اختصاص داده میشود. شاید شما نیز دوست داشته باشید بدانید هماکنون که در حال اتصال به اینترنت هستید IP شما چیست؟ راههای مختلفی برای پیبردن به پاسخ این سوال وجود دارد، یکی از راههای جالب استفاده از موتور جستجوی «گوگل» است. در این ترفند قصد داریم به معرفی نحوه انجام این کار بپردازیم.
برای این کار:
کافی است ابتدا به صفحه اصلی موتور جستجوی «گوگل» به نشانی www.google.com بروید.
سپس عبارت «IP» یا «My IP» را جستجو نمایید.
در خط ابتدایی نتایج جستجو، آدرس IP شما درج شده است.
همان طور که میدانید انتخاب یک ایمیل در جیمیل به روش بسیار سادهای امکانپذیر است. برای انجام این کار کافی است علامت چکمارک کنار عنوان ایمیل را فعال کرده سپس عملیات موردنظر خود اعم از حذف، انتقال به آرشیو، الصاق برچسب و... را روی آن اعمال کنید. حالا فرض کنید قصد دارید مجموعهای از ایمیلهای پشت سرهم را انتخاب کنید و یک عملیات خاص روی آنها انجام دهید.
مطمئنا انجام این کار از روش فوق بسیار خستهکننده و تکراری است؛ چراکه در برخی موارد مجبور میشوید 100 ایمیل پشت سرهم را انتخاب کنید و با فعال کردن چکمارک کنار عنوان هر ایمیل، به دفعات 100 مرتبه برای هر کاربری خستهکننده است. اگر شما هم بارها به این مشکل برخورد کردهاید و به دنبال راهحلی برای رفع آن هستید، پیشنهاد میکنیم از روش زیر استفاده کنید:
1 ـ ابتدا به محیط کاربری خود در سرویس جیمیل وارد شوید، سپس علامت چکمارک کنار عنوان اولین ایمیل موردنظر خود را فعال کنید.
2 ـ حالا کلید Shift را از روی صفحهکلید پایین نگه داشته و علامت چکمارک کنار عنوان آخرین ایمیل موردنظرتان را نیز فعال کنید.
3 ـ مشاهده میکنید تمام ایمیلهایی که بین اولین و آخرین ایمیل انتخابی شما قرار داشتهاند به حالت انتخاب درآمده و میتوانید عملیات موردنظر خود را روی آنها اعمال کنید.
فرض کنید قصد دارید یک ایمیل را به کلیه همکلاسیهای خود ارسال کنید. برای این کار ناچارید که تکتک ایمیلهای همکلاسیهای خود را در قسمت To وارد کنید و سپس ایمیل را برای آنها ارسال کنید. اگر چند بار دیگر قصد این کار را داشته باشید مسلماً کاری پردردسر خواهد شد. اینجاست که قابلیت گروهبندی ایمیلهای مخاطبین در Gmail به کمک شما خواهد آمد. به طوری که از این پس با ساخت یک گروه ایمیل به نام «همکلاسیها» میتوانید تنها با وارد کردن نام گروه در قسمت To، ایمیل خود را برای کلیه اعضای گروه که شامل همکلاسیهای شما خواهند شد، ارسال نمایید. در این ترفند قصد داریم به معرفی نحوه انجام این کار بپردازیم.
بدین منظور:
ابتدا اطمینان پیدا کنید ایمیلهایی که قصد دارید وارد یک گروه کنید قبلاً در لیست ارتباطات شما در قسمت Contacts ذخیره شده است. برای این کار پس از ورود به حساب کاربری خود در Gmail، بر روی فلش کنار گزینه Mail (در سمت چپ صفحه) کلیک کنید و Contacts را انتخاب نمایید. در این صفحه میتوانید لیست کلیه مخاطبین خود را مشاهده کنید. با کلیک روی گزینه New Contact میتوانید یک مخاطب جدید اضافه کنید.
حال برای ساخت یک گروه جدید از مخاطبین، از سمت چپ صفحه بر روی New Group کلیک کنید و نام گروه مورد نظر خود را وارد کنید.
اکنون مجدد به صفحه Contacts مراجعه کنید و تیک کنار مخاطبان مورد نظر خود را بزنید.
سپس از نوار بالایی صفحه بر روی آیکن Groups کلیک کنید و تیک گروه مورد نظر خود را بزنید و بر روی Apply کلیک کنید.
بدین ترتیب مخاطبین شما به این گروه منتقل خواهند شد.
برای ارسال ایمیل به مخاطبین این گروه نیز کافی است به هنگام ارسال ایمیل جدید در قسمت To، نام گروه را وارد کنید.